Contribuïdors

divendres, 24 de maig del 2013

LA GAVOTA

 Una de les danses que també os explicare avui es la Gavota.

La gavota és una dansa tradicional francesa que encara es ballava a la Bretanya a mitjan segle XX; també fou una dansa cortesana i una forma instrumental ben popular des de finals del segle XVI fins a finals del XVIII.
La gavota cortesana era una dansa viva i ràpida, en mètrica binària, descendent del branle del segle XVI. Al segle XVIII, sovint tenia un caràcter pastoral i es presentava habitualment com un dels moviments de la suite, normalment després de la sarabanda.

És un terme genèric que fa referència a molts tipus de dansa tradicional de la zona de la Baixa Bretanya, però també a la Provença i a Iparralde. En la pràctica moderna d'aquest ball a la Bretanya s'observa una gran varietat de balls, especialment en el tipus de passos emprats, figures al terra i formes d'acompanyament. En alguns casos s'acompanyen cantant, alternant els solos i les intervencions del cor o altres solistes.

S'hi usen diversos tipus de compassos com el 4/4, 2/4, 9/8 i 5/8.
 Sembla que les gavotes escrites al segle XX deriven de les pràctiques del segle XIX i, per tant, probablement, no estan relacionades amb les danses cortesanes que es van fer populars a finals del segle XVI.



2 comentaris:

Unknown ha dit...

no coneixia la Gavota.

Unknown ha dit...

no coneixia jo la Gavota.